zondag 27 mei 2007

VN-onderzoek olierijkgebied Suriname en Guyana


kaart://suriname.nu
Voor vaststelling grensloop

door Bert Wilkinson (AP)

GEORGETOWN – Vertegenwoordigers van de VN-‘maritime body’ vertrekken komende week naar Guyana en Suriname om de grenzen vast te stellen van een mogelijk rijk olie- en gasveld voor de kust van beide landen, aldus een verklaring van de regering van Guyana.

Onderzoekers van het in Hamburg, Duitsland, gevestigde ‘International Law of the Sea Tribunal’ gebruiken een onderzoeksschip om de zeebodem te scannen. Hiermee hoopt het tribunaal de maritieme grens vast te kunnen stellen tussen Guyana en Suriname. Het onderzoek vindt, volgens een verklaring van het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken, plaats om een langdurig geschil tussen de landen te kunnen beëindigen.

Het geschil heeft de twee landen in het verleden bijna tot een oorlog gedreven en heeft olie- en gasexploratie in het grensgebied geblokkeerd. Industrie-deskundigen hebben berekend dat het Guyanese-Surinaamse veld mogelijk 15 miljoen vaten olie kan produceren en ook worden er grote voorraden gas verwacht.

De afgelopen maanden heeft het Spaans-Argentijnse concern Repsol YPF en CGX Enery ontmoetingen gehad met president Bharrat Jagdeo van Guyana om de exploratie van het veld te bespreken.

Jagdeo heeft verklaard dat hij zo snel mogelijk wil starten met onderzoeken in het zee-grensgebied, zodra er een uitspraak is over de kwestie. Die uitspraak wordt in augustus verwacht.

Surinaamse overheids vertegenwoordigers konden niet voor een reactie worden bereikt.
Google