zaterdag 12 mei 2007

IDB hield conferentie over kleinschalig bankieren



Belang kleine ondernemingen
onderstreept

WASHINGTON – Met als titel 'Banking on Small Business' heeft de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) deze week een tweedaagse conferentie gehouden over kleinschalig bankieren. Bankiers en beleidsmakers kwamen in Washington DC bijeen en stelden een agenda samen voor het bevorderen van deze sector in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Met de conferentie wil men meer dialoog voeren over betere faciliteiten voor kleine ondernemingen, en de manier waarop deze meer toegang kunnen krijgen tot financiële bronnen. De IDB sponsorde de conferentie in samenwerking met de Latijns-Amerikaanse Bankiersfederatie (Felaban) en de ASBA, de Associatie van Banksupervisoren van de Amerika’s.

Alle deelnemers benadrukten het belang van kleine ondernemingen. Deze vormen de meerderheid van de bedrijven in de regio. Ze dragen een belangrijk deel bij aan het Bruto Nationaal Product en verschaffen ook werkgelegenheid aan de meeste mensen.
Deskundigen gaven aan wat de belangrijkste barrières zijn bij kleine bedrijven waardoor hun bankkosten hoger zijn en zij minder winstgevend zijn om mee te werken. De voornaamste obstakels zijn: ontoereikende financiële verslagen, het ontbreken van een raamwerk voor gewaarborgde transacties, en onvoldoende technologie voor beleid en leningen, aldus de experts.

Wat het nog moeilijker maakt om kleine bedrijven te financieren is de groei van de informele sector vanwege het belastingsysteem en ongeschikte leningen. Ook werd de noodzaak tot hervormen van het wettelijke systeem benadrukt, evenals het belang van grotere concurrentie tussen financiële dienstverleners.

Sprekers op de conferentie deelden de mening dat er zowel politiek als maatschappelijk en economisch ongekend veel beweging is in de richting van het verhogen van leningen aan kleine en middelgrote bedrijven, en meer toegang tot financiële bronnen in het algemeen. De Banking on Small Business conferentie werd afgesloten met de toezegging dat er zal worden samengewerkt voor het verwijderen van obstakels die financiering van kleine bedrijven in de weg staan. Ook willen de drie bankinstituten met bestaande en nieuwe initiatieven de kredietverschaffing aan kleine bedrijven gaan verruimen.
Google