maandag 7 mei 2007

Surinaams Erfgoed van de Oorlog



Lezing Esther Captain

AMSTERDAM - Wat gebeurt er met de nalatenschap van degenen die de Tweede Wereldoorlog in de toenmalige koloniën van het Koninkrijk der Nederlanden bewust hebben gemaakt? Het gaat hierbij om een groep mensen uit ‘De West’ (Suriname en de Antillen) en ‘De Oost’ (Nederlands-Indië) die steeds kleiner wordt. De archieven, foto's, de dagboeken en de verhalen vormen straks onze enige bron van informatie over deze bijzondere periode in onze geschiedenis.

Het programma ‘Erfgoed van de Oorlog’, een initiatief van het Nederlandse ministerie van VWS, richt zich op het behoud en de toegankelijkheid van waardevol materiaal uit en over de Tweede Wereldoorlog. Het materiaal en de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Suriname verschillen natuurlijk van het materiaal en de oorlogsherinneringen in Nederland.

In deze lezing zal onder meer worden ingegaan op het Surinaams erfgoedmateriaal dat in bezit van particulieren is. Dr. Esther Captain is historica en promoveerde op het boek ‘Achter het kawat was Nederland’. Indische oorlogservaringen en herinneringen 1942-1995, een proefschrift over dagboeken en memoires over de Japanse bezetting in Nederlands-Indië. Ze is (co-)redacteur van de bundels ‘De Indische Zomer in Den Haag’ (Leiden 2005) en ‘Vertrouwd en vreemd’. Ontmoetingen tussen Nederland, Indië en Indonesië (Hilversum 2000).

Captain was verbonden aan herinneringscentrum Het Indisch Huis in Den Haag, de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Thans is ze werkzaam als projectleider Indisch Erfgoed van de Oorlog bij de Eenheid Oorlogsgetroffenen en Herinnering WO II van het Ministerie van VWS.

Lokatie lezing: Vereniging Ons Suriname, Hugo Olijfveldhuis
Adres: Zeeburgerdijk 19-a Amsterdam
Tijdstip: Zondag 13 mei, aanvang: 15.00 uur .
Te bereiken met: bus 22, trams 10 en 14
E-mail: info@veronsur.org tel: 020-693 50 57
Google