vrijdag 11 mei 2007

Boekids & Kindvriendelijk Onderwijs in Suriname



DEN HAAG/PARAMARIBO - In mei gaat voor de vijfde keer jeugdfestival Boekids in Suriname van start. Als onderdeel van dit festival zal illustrator en striptekenaar Bert Dekker deelnemen aan het project Kindvriendelijk Onderwijs in het binnenland dat is opgezet door Unicef en Stichting Projecten PCOS.

Het project Kindvriendelijk Onderwijs omvat verschillende trainingen voor leerkrachten die in de binnenlanden van Suriname les geven. Het project is erop gericht om een prettige en vriendelijke leeromgeving te creƫren voor kinderen in het basisonderwijs. Niet de leerstof, maar het kind staat centraal. Deze invalshoek betekent soms een breuk met een manier van lesgeven zoals die al eeuwenlang plaatsvindt in districten als Brokopondo en Sipaliwini.

Illustrator en striptekenaar Bert Dekker, bekend van de dagelijkse strip Koots in het gratis ochtendblad Sp!ts, zal namens Boekids samen met de mensen van Stichting PCOS trainingen gaan geven aan leerkrachten. Zijn aandeel in dit door Unicef gefinancierde project is het onder de aandacht brengen van beeldende vorming. Het onderwijs in creatieve vakken komt in het binnenland van Suriname nauwelijks aan bod, door het ontbreken van materialen en lesmethoden. Boekids is trots dat zij bij kan dragen aan het stimuleren van kindvriendelijk onderwijs en het vragen van aandacht voor beeldende vorming. Boekids vindt dit belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.

De Fiep Westendorp Foundation heeft honderden tekenkisten geschonken aan Boekids. Een groot deel hiervan zal ingezet worden voor het project ‘kindvriendelijk onderwijs’. Stichting PCOS verspreidt de kisten over verschillende scholen in het Surinaamse binnenland. Elke tekenkist is gevuld met teken- en schildermaterialen voor twintig kinderen. Dankzij de materialen krijgen de leerkrachten de kans om de tijdens de training opgedane kennis in hun eigen klas in praktijk te brengen.

Nadat Bert Dekker het trainingsweekend in het binnenland heeft afgerond geeft hij in het kader van Boekids nog tot 29 mei enkele tekenworkshops op scholen en het Nola Hatterman Instituut in Paramaribo. Ook zal hij deelnemen aan de schrijversmeeting in het CCS van woensdag 23 mei en de Torimiddag in het Cultureel Centrum van de Nederlandse Ambassade op zaterdag 26 mei

Voor meer informatie zie: boekids.nl
Google