donderdag 3 mei 2007

Suriname Dance Theater presenteert 'Sibi Busi'



Rainforest Contemporary
Dance & Music Fusions

PARAMARIBO – ‘Sibi Busi’ is een theaterproductie vernoemd naar de eerste voorstelling van het Suriname Dance Theater die haar première beleefde gedurende de negende editie van het Caribbean Art Festival (Carifesta) in Trinidad in oktober 2006. Het bevat Surinaamse contemporaine dans en muziek. Op zaterdag 12 mei en zondag 13 mei vindt een voorstelling plaats van ‘Sibi Busi’ in het Cultureel Centrum Suriname (CCS) in Paramaribo. In de voorstelling wordt aandacht besteed aan het Surinaamse tropisch regenwoud.

De voorstelling wordt uitgevoerd door overtuigende en creatieve dansers met veel ervaring op het gebied van de westerse en niet westerse dans. Vanuit de rijke Surinaamse culturele achtergrond werden choreografieën ontwikkeld die geïnspireerd zijn op de reinigende kracht van de zware regenbui in ons tropisch regenwoud, de ‘Sibi Busi’. In de voorstelling stelt een ‘Sibi Busi’ een creatief proces voor, waarbij een synthese ontstaat van verschillende dans- en theatervormen. Hierdoor worden de mogelijkheden van de Surinaamse dans aanschouwelijk gemaakt.

Het Suriname Dance Theater, opgericht door ArtLab.sr, beoogt een tweeledig doel met zijn activiteiten. Het maken van professioneel en eigentijds Surinaams danstheater waarbij de synthese van moderne dans en traditionele dansvormen een belangrijke speelt. En het verzorgen van danseducatie aan met name jongeren die zich het dansvak eigen willen maken. Het Suriname Dance Theater bestaat uit een vaste kern van podiumkunstenaars maar zal conform de werkwijze van ArtLab.sr bij haar producties en activiteiten samenwerken met andere dansorganisaties in Suriname.

In ‘Sibi Busi’ treden op de dansers Derrick Wolf, Dweight Warsodikromo, Tanuya Manichand, Sandra Madari, Jules Brewster en Agatha Boerleider. Samen Nathalie Elliot (repetitor, co-regie) en Kavita Ramphal (choreografie) en Maikel Austen (artistieke leiding) zijn zij verantwoordelijk voor de choreografieën. Kavita Ramphal wordt bij de voorstellingen in het CCS vervangen door Agatha Boerleider omdat zij uitlandig is. Agatha Boerleider treedt voor het eerst na enkele jaren weer op bij ArtLab.sr. Tijdens haar afwezigheid was zij werkzaam als huisarts te Coronie.

De muziek van ‘Sibi Busi’ is geomponeerd in samenwerking met Marcel Balsemhof. Het voorprogramma bestaat uit een choreografie van Jules Brewster, gedanst door Ariadne Chin en dans van Sandra Madari, Dweight Warsidkromo en Tanuya Manichand.
Ariadne Chin was leerling van wijlen danser en balletmeester Joop van Alen. Haar optreden bestaat uit een mix van moderne en klassieke dans. Bij deze choreografie is er live muziek van Ernie Wolf (Apinti).

Dweight Warsodikromo is verbonden aan Sana Budya waar hij lessen verzorgt in Indonesische dans en Penchak Silat. Hij volgde in 2005 een studie klassieke Indonesische dans aan de School for the Performing Arts in Jogjakarta. Hij zal met Sandra Madari, danslerares bij ArtLab.sr, een pas de deux opvoeren, waarbij een combinatie wordt gemaakt van Indonesische en moderne dansvormen.

De danspresentatie van Tanuya Mainichand is tevens een onderdeel van het project “Kathak in Perspectief” uit 2004 waarbij Tanuya zich in New Delhi, India, gedurende een jaar verder verdiept heeft in de Kathak. Het wordt haar eerste optreden in Suriname sinds zij uit India teruggekeerd is. Zij wordt muzikaal begeleid met opgenomen muziek van Shalindra Madarie (tabla), Sulinder Pherai (harmonium) en Rita Bokil (zang), waarvoor samenwerking met het Indiaas Cultureel Centrum werd verkregen.

ArtLab.sr organiseert deze voorstellingen in samenwerking met NASCA, de Nationale Commissie Suriname Carifesta (NASCA) van het Directoraat Cultuur. Aanvangsttijden zijn 20.00 uur.
Google