donderdag 10 mei 2007

Aangifte na dood Surinaamse gedetineerde


'Hij was kerngezond'

HEERHUGOWAARD - De dood van de Amsterdamse Surinamer Chang Chotoe (43) in zijn cel had voorkomen kunnen worden. Dit stellen Chotoes advocaten. Zij hebben aangifte gedaan van dood door schuld tegen de artsen en de directie van de inrichting.

Chotoe overleed maandagavond in zijn cel in gevangenis Zuyderbosch in Heerhugowaard. De voormalige eigenaar van de discotheken Mirage2000 en Carwash2000 in Amsterdam was in 2002 tot zestien jaar cel veroordeeld, omdat hij opdracht zou hebben gegeven zijn zwager te vermoorden.

Volgens medegevangenen had de man al dagen lichamelijke klachten, maar werden deze niet serieus genomen door de medische dienst. Chotoes advocaten, Manon Aalmoes en Bram Moszkowicz, hebben gisteren per brief aan het College van procureurs-generaal een diepgaand onderzoek geƫist.

''Hij was kerngezond,'' zegt Aalmoes. Volgens haar had de man desondanks de laatste tijd klachten. Vorige week woensdag nam hij contact op met een persoonlijk medisch begeleider. ''Dat deed hij omdat de artsen in de gevangenis hem niet serieus namen. Zijn begeleider dacht aan hartklachten en adviseerde hem dat aan de medische dienst in de inrichting te melden. Maar daar gingen ze er niet op in.''

De rijksrecherche onderzoekt de dood van Chotoe. Ook is de dood gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Bron: Het Parool
Google