woensdag 9 mei 2007

Suriname nog niet aangeklopt bij atoomagentschap


Hoofdkwartier IAEA - foto://Dean Calma/IAEA

Bouw kerncentrale vereist
geen toestemming



door Paul Kraaijer

ZWOLLE – Het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) in Wenen, Oostenrijk, is nog niet door Suriname benaderd voor een aanvraag voor het lidmaatschap. Dat heeft het IAEA desgevraagd verklaard. De Surinaamse ondernemer Chanderbosh Bisram zei op 16 maart tegenover dagblad de Ware Tijd in Paramaribo dat hij nog altijd serieus het plan heeft voor de bouw van een klein type kerncentrale om daarmee een nog te bouwen aluminiumfabriek van energie te kunnen voorzien. Bisram ging zelfs zo ver door te melden dat de bouw in de tweede helft van dit jaar start en dat de financiering voor het project in Groot-Chatillon (district Commewijne) rond is.

Minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken kondigde toen direct aan dat zij op nationaal niveau een consultatieronde zou beginnen om over de plannen van Bisram te praten. Daarbij zou ook een eventueel lidmaatschap van het IAEA ter sprake komen. De bewindsvrouwe verklaarde dat onderzocht zou worden aan welke voorwaarden Suriname hiervoor moet voldoen.

Het bouwen van een kerncentrale vereist echter niet de toestemming van het IAEA, aldus een verklaring die Kraaijer heeft ontvangen. “Het is een nationale beslissing om te starten met een nuclear programma”, zegt Ayan Evrensel van het IAEA. Evrensel benadrukt wel dat een lidmaatschap aan leden, inmiddels 143, vele voordelen oplevert. Zo biedt het IAEA aanzienlijke technische hulp biedt. Verder beoordeelt het agentschap voor haar leden de economische levensvatbaarheid van een te bouwen kerncentrale en wordt kritisch gekeken naar de complete infrastructuur die nodig is om een centrale optimaal te laten functioneren.

Evrensel deelt Kraaijer verder mee dat in samenwerking met het IAEA ook veiligheidsnormen en veiligheidsprogramma’s kunnen worden vastgesteld en dat wordt onderzocht of de fysieke omgeving waar de centrale gebouwd gaat worden passend is voor het gehele nucleaire complex. Uit informatie van het IAEA wordt duidelijk dat er veel komt kijken bij de bouw van een kerncentrale. De conclusie dat het onwaarschijnlijk is dat nog dit jaar gestart kan worden met de bouw van een kerncentrale in Suriname, valt dan ook hieruit op te maken.

Er moet zelfs getwijfeld worden aan de algehele haalbaarheid van de plannen en of de komst van een kerncentrale door de Surinaamse bevolking omarmd wordt. De plannen van Bisram voorzien niet in energievoorziening aan de bevolking, maar slechts voor een eigen – nog te bouwen - industrieel complex.

Begin deze maand liet Bisram nog weten dat zijn plannen in volle gang zijn en dat hij in zijn nopjes is met het nieuwe klimaatrapport van de Verenigde Naties. In dit rapport wordt kernenergie vermeld als een optie om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De ondernemer ziet dit als een extra stimulans voor zijn plannen. Maar het VN-Klimaatrapport ziet kernenergie daarentegen niet als dé oplossing voor het klimaatprobleem en dat nog vele zaken eerst goed onderzocht moeten worden, zoals het vraagstuk rond de opslag van radioactief afval.
Google