maandag 7 april 2008

Kongo: Emanciperen met oude waarden

NiNsee Lezing
afp
Het Kongolese ritueel 'le combat' leert migrantenvrouwen gebreken van hun man te verbergen

AMSTERDAM - In de man-vrouw verhoudingen binnen Kongolese gezinnen in diaspora is verandering opgetreden. In tegenstelling tot vroeger hebben in de meeste gezinnen vrouwen meer economische macht dan hun echtgenoten. Maar omdat in de Kongolese cultuur een man pas respect krijgt als hij zijn echtgenoot economisch kan onderhouden, vormt deze verandering een bron van conflict en scheidingen. Kongolese vrouwen willen echter graag trouwen en getrouwd blijven want in de Kongolese cultuur geeft het huwelijk status aan een vrouw. Opvallend binnen de Kongolese diaspora is dat veel vrouwen ondanks hun economisch zelfstandige positie vrijgezel of alleenstaande moeder zijn. Op de huwelijksmarkt zijn zij echter niet aantrekkelijk voor de Kongolese man. Deze prefereert een lager opgeleide vrouw uit het land van herkomst. Als oplossing voor dit probleem hebben diverse religieuze vrouwenorganisaties een cultureel alternatief bedacht dat moest breken met oude normen in de manvrouw relatie. Een vrouw moet haar echtgenoot koesteren en beschermen, zij moet hem in haar leven voorop stellen en zijn tekorten verbergen. Hoe werkt deze strategie in de prakrijk en welke zijn de gevolgen voor de Kongolese man-vrouw relaties?

Tussen 1999 en 2005 heeft Julie Ndaya intensief etnologisch onderzoek verricht naar ‘Le Combat Spirituel’ (afgekort Le Combat). Een bijbels geïnspireerd initiatie- en purificatieritueel dat een culturele transformatie inhoudt.

Dr. Julie Ndaya Tshiteku is geboren en opgegroeid in Congo Kinshasa (Centraal Africa). Zij woont en werkt sinds 1988 in Nederland. Zij studeerde Sociale Wetenschappen (met als richting culturele minderheden aan de Universiteit van Brussel, België). Sinds 1999 associé lid van het Afrikaanse Studie Centrum in Leiden. In 2008 promoveerde zij in culturele antropologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Haar proefschrift, met als titel ‘Prendre le bic’ (pak je pen) behandelt de rol van een Afrikaanse charismatische gebedsgroep voor migranten vrouwen in Nederland en België. Haar werk richt zich op de culturele invloed van migratie op vrouwen, met accent op de gender verhouding.

Spreekster: Dr. Julie Ndaya

Datum: vrijdag 11 april 2008

Programma: 18.00 – 20.00

Contact: Drs. Ruth Dors, r.dors@ninsee.nl

of telefoon (020) 568 2083

Adres: Linnaeusstraat 35f, 1093 EE Amsterdam

Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. Afsluiting met een borrel!

NB. Bij voorkeur reserveren
Google