maandag 31 maart 2008

Kaseko in het Concertgebouw:


De stoelen gaan er weer uit

AMSTERDAM - In het Concertgebouw van Amsterdam vindt op 10 april 2008 een bijzonder éénmalig Crossover Concert plaats, waarbij verschillende muziektradities en stijlen elkaar op het podium ontmoeten: een Kaseko Crossover Concert.
Nederlandse en Surinaamse popiconen als De Dijk, Oscar Harris, Replay, Boris, Edgar Burgos, Angela Groothuizen, Berget Lewis en Jörgen Raymann vertolken met het Metropole Orkest opnieuw gearrangeerde kaseko-liederen van de legendarische Lieve Hugo en zijn tijdgenoten.

Lieve Hugo, de mateloos populaire volkszanger uit Suriname is, mede door zijn grote invloed op de ontwikkeling van Kaseko, de ongekroonde koning van deze typische uitbundige Surinaamse muziekstijl. In 1970 trad hij tijdens de afsluiting van het Holland Festival met het vermaarde Orchestra Washboard op in het Concertgebouw. Het spetterend optreden moest toen worden onderbroken om de stoelen eruit te halen, zodat er naar hartelust kon worden gedanst. Lieve Hugo overleed in 1975 in Nederland.

“Nu gaan de stoelen er weer uit”, meent documentairemaker Vincent Soekra, “en krijgen we andere koek met het Metropole.” Het Kaseko Crossover Concert is een wezenlijk onderdeel van de muziekdocumentaireserie ‘IKO -The King of Kaseko’, die ingaat op de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van kaseko en de niet weg te denken rol van Lieve Hugo. Het volgt het werkproces van de verschillende artiesten en de ritmische verbindingen die zij maken met andere internationale muziekgenres zoals klassiek, pop en jazz.

‘IKO-The King of Kaseko’ is een productie van 529 Media Productions in samenwerking met de Stichting International Kaseko Organization. De 3-delige serie wordt in december 2008 door coproducent, NPS uitgezonden. Van het Crossover Concert op 10 april wordt een tv-registratie gemaakt, die na de documentairereeks in december 2008 wordt uitgezonden door de AVRO.

Voor meer info: www.iko-foundation.nl

529 media productions / IKO Foundation
Zeeburgerdijk 19b
1093 SK – Amsterdam
t 020 – 4639555
Google