dinsdag 22 mei 2007

De Afro-Venezolanen en hun muzikale cultuur

foto://beeldbank.schooltv.nl


NiNsee bijeenkomst

AMSTERDAM - De muzikale veelzijdigheid van Venezuela is een weerspiegeling van de grote verscheidenheid aan sociale en etnische groepen in het land. Naast de inheemse bevolking, zijn er verschillende Afro-Venezolaanse subgroepen, nakomelingen van de tot slaaf gemaakten. Ook wonen er verschillende groepen immigranten uit Europa, Zuid-Amerika en de Caraïben, die aangetrokken werden door de relatieve welvaart van “het beloofde olieland”, Venezuela. Daarnaast kent Venezuela een groot aantal Criollo’s. Criollos zijn Venezolanen uit gemengde relaties. Deze groep bepaalt het officiële zelfbeeld van de natie. De laatste decennia heeft er een spectaculaire herwaardering van Afro-Venezolaanse muziek plaatsgevonden. De trommels, die voorheen als minderwaardig werden beschouwd vormen nu de trots van de Afro-Venezolaanse muziek.

Drs. Bartolomé Duysens, is antropoloog en werkzaam bij stichting Fundación Interchange, te Nijmegen. Hij heeft in Venezuela onderzoek gedaan naar de Afro-Venezolaanse bevolkingsgroep. Als onderzoeker zet hij zich onder meer in voor behoud van het Afro-Venezolaanse erfgoed.

Na een korte introductie over de slavernij in Venezuela, zullen twee films vertoond worden. Of Saints and Drums: Afro-Venezuelan Music gaat over de revitalisering van de Afrikaanse erfenis in Venezuela. Het geeft een beeld van de viering van San Juan – 24 juni – en van San Benito (begin januari), die beschouwd worden als typisch zwarte heiligen. We reizen naar verschillende afgelegen dorpen waar deze tradities heel sterk zijn.
De tweede video is Chuao - Sabor a Cacao. Chuao is een kustdorp met een van de oudste cacaoplantages van Zuid-Amerika. Opmerkelijk is dat dit dorp alleen via de zee bereikbaar is. In de video maken we kennis met de rijke Afro-Venezolaanse folklore van dit relatief geïsoleerde dorp.

Als bijzondere toegift zal de Venezolaanse meester-percussionist Marco Bernal enige Afro-Venezolaanse ritmes demonstreren op authentieke instrumenten. Marco is leider van het Toro Ensamble en drummer van metalatino-band Laberinto. Hij wordt daarbij begeleid door een zanger.
Het belooft dus een onvergetelijke muzikale middag te worden!


Datum: 23 mei 2007
Contact: Drs. Ruth Dors
Programma: 16.00 - 17.00 Lezing en videovertoning
17.00 - 17.30 Vragenronde/Discussie
Adres: Linnaeusstraat 35f, 1093 EE Amsterdam


Vanwege het beperkt aantal zitplaatsen worden geïnteresseerden gevraagd zich vooraf op te geven via r.dors@ninsee.nl of telefoon (020) 568 2083

Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld!

Afsluiting met een borrel!
Google