maandag 23 april 2007

Tweede Caribbean Cinekid Festival van start



PARAMARIBO - Na de succesvolle lancering van de Surinaamse editie van het Cinekidfestival in 2006, vindt dit jaar The Second Caribbean Cinekid Festival van het festival in Paramaribo plaats. Het festival is 22 april feestelijk geopend met de Nederlands-Surinaamse productie Taxi van Palemu (Nicole van Kilsdonk, Suriname 2006) in het bijzijn van de regisseur en de Surinaamse hoofdrolspeler Eno Grauwde. Deze eerste Surinaamse jeugdserie ooit gemaakt, ging in oktober 2006 tijdens het Cinekidfestival in Amsterdam in première.

Op The Second Caribbean Cinekid Festival worden jeugdfilms en televisieprogramma’s vertoond, zijn er workshops film en muziekvideo maken en worden kinderen ingewijd in de geheimen van de nieuwe media. Het festival duurt nog tot 27 april en vindt tegelijkertijd plaats met IFFR flies Paramaribo. In het filmprogramma worden de twee winnaars van Cinekid 2006 vertoond: We Shall Overcome (Niels Arden Oplev, Denemarken 2006) en De Verloren Schat van de Tempelridders (Kasper Barfoed, Denemarken, 2006) en verschillende films van Nederlandse bodem. Pubers kunnen zich wagen aan het maken van een eigen film en in de nieuwe-mediaruimte leren kinderen met hulp van Nederlandse en lokale kunstenaars hun eigen animatie maken op de speciaal ingevlogen Animatietafels (MIEG).

Het Surinaamse festival wordt gepresenteerd door The Back Lot die meerdere culturele, educatieve en commerciële activiteiten opzet in Suriname. Vorig jaar trok het festival duizenden kinderen uit heel Suriname.

Cinekid, Film-, Televisie-, en Nieuwe-Media-Festival voor de Jeugd, is een festival voor kinderen van 4 tot 14 jaar. Het festival vindt plaats in Amsterdam en heeft een satellietprogramma in ongeveer 30 steden in Nederland. Daarnaast is er voor professionals Cinekid International met onder andere een seminarprogramma en een coproduktiemarkt. Online heeft Cinekid de CinekidStudio waarin kinderen het hele jaar door zelf mediaproducties kunnen maken. In 2007 vindt Cinekid plaats van 14 t/m 29 oktober.

Het programma van The Second Caribbean Cinekid Festival is te vinden op www.thebacklot.sr.
Google