vrijdag 27 april 2007

Geheim van Saramaccarivier nóg mooier

foto://Maureen Chin A Moei

Het echtpaar Hortense en Horatio Treurniet bij Fort Zeelandia

Volledige geluidsband
alsnog binnen


PARAMARIBO - Bezoekers van de tweede vertoning van Het Geheim van de Saramacca Rivier, in Theater Thalia op zondagavond 29 april, wacht een grote verrassing: deze nieuwe Surinaamse minimal movie wordt dan compleet vertoond.

Tijdens de eerste premièrepresentatie, afgelopen dinsdagavond, waren ontwerper-regisseur Pim de la Parra Sr. en producer-presenter Arie Verkuijl door overmacht genoodzaakt, om hun film aan de vijfhonderd aanwezigen te vertonen zonder de innerlijke monologen van het mannelijke personage professor Horatio Treurniet (Kenneth Herdigein).

Deze monologen zijn in Nederland ingesproken en per e-mail verzonden. Helaas had de internetprovider van de Surinaamse Film Academie problemen met de bandbreedte, waardoor het geluid niet op tijd arriveerde. Dit probleem leidde tot veel hoofdbrekens en nachtelijk telefonisch overleg met geluidsman Leo Franssen en hoofdrolspeler Kenneth Herdigein in Amsterdam.

Eén dag na de volledig uitverkochte première kwam het geluidsbestand alsnog binnen, tot grote opluchting van alle betrokkenen bij de afwerking van de film. De innerlijke monologen zijn woensdagnacht in de film verwerkt. Hierdoor is de film voor het eerst volledig te zien in Vasilda's Videotheek te Lelydorp op 27 april.

Producer en regisseur hadden geen andere keus, dan de incomplete film toch te vertonenop de oorspronkelijke premièredatum, zoals lang daarvoor was afgesproken met Stichting The Back Lot. Door een toevallige samenloop van omstandigheden zijn de bezoekers van de tweede en derde premièrevertoning van HET GEHEIM VAN DE SARAMACCA RIVIER ongewild bevoorrecht: zij zijn de eersten die de complete versie van deze film zullen zien.

De la Parra en Verkuijl zijn opgelucht over en blij met de vele enthousiaste reacties op hun nieuwste productie. Zij kijken vooral uit naar de vertoning op zondagavond 29 april in Thalia, waarmee het festival in Paramaribo wordt afgesloten.

The Secret of the Saramacca River zal dit najaar zijn Nederlandse première beleven tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Lees ook: 'Het Geheim van Kenneth Herdigein'
Google