vrijdag 27 april 2007

Kinderboekenfestival Commewijne eindigt zonnig



Kinderen kwamen
vol verlangen


MARIËNBURG - Regen, regen, regen, regen, regen en nogmaals regen…De zeer zware regenbuien van woensdagochtend hebben de bezoekers er niet van weerhouden het Kinderboekenfestival te bezoeken op het complex van de vroegere Suikeronderneming te Mariënburg. Vanaf 8.00 uur stroomde het festivalterrein vol met leerlingen van lagere en VOJ-scholen van het distrikt Commewijne.
Het overtollige water op het festivalterrein liep gelukkig snel weg, hoewel er op enkele plekken modderpoelen waren ontstaan. Nadat enkele onder water gelopen activiteitenstands waren geëvacueerd, konden de meeste activiteiten voortgang vinden. Ondertussen werd er scherpzand aangeleverd om de meest modderige plekken van het terrein op te vullen. De kinderen konden in het ochtendprogramma onder andere genieten van een poppenkastvertelling, lezen in de boekenhoek, werken met prentenboeken, voorlezen en vertellen bij Stichting Lezen, ‘Red ons bos’ milieusketches, Bun Nyunsu, waterestafette, praten met de Schrijversgroep ‘77, geheimschrift, ‘Drup de Waterduppel’ van de SWM, computerklas, Schrijversgroep Wagina, gebarenraadsels,
Flexibiliteit onder de leerkrachten en standhouders was groot. Het totaal aantal bezoekers, dus leerlingen en leerkrachten, bedroeg op deze eerste ochtend van het Kinderboekenfestival Commewijne ruim 1.050.

Om 17.00 uur kwamen een grote groep kinderen, donoren, standhouders, gasten en belangstellenden in de recreatiezaal bijeen voor de officiële opening. Onder de speciale gasten bevonden zich onder meer de districtscommissaris Soekimo van Commewijne, de heer Soekimo, Direkteur van de NV BHP Billiton Maatschappij Suriname. De openingsceremonie begon met het zingen van het Surinaams Volkslied, gevolgd door enkele korte toespraken en werd afgesloten met het zingen van het themalied van het kinderboekenfestival door een groep kinderen van het Kinderhuis Sukh Dham uit Alkmaar en van het Kinderhuis Leliëndaal. Het neusje van de zalm tijdens deze openingsceremonie was de Cabaret-Musical ‘Pleng pleng pleng, stop je hoofd nooit in een spinnenweb!’ van Thea Doelwijt. Aan het eind van de openingsplechtigheid werden de gasten door de Boekie Woekieboom op het terrein van het Kinderboekenfestival rondgeleid, waarbij de standhouders de bezoekers over hun activiteit informeerden. Op deze eerste avond werden ongeveer 600 bezoekers geregistreerd.

De tweede dag begon ook met regen, maar werd een stralende, zonnige dag. De kinderen uit verschillende delen van het distrikt kwamen vol verlangen naar het kinderboekenfestival. Tijdens het middagprogramma het boek ‘Awari en de kip’ gepresenteerd, geschreven door Wim Veer. De kinderen maakten ook kennis met schrijver en dichter Alphons Levens en het jeugdboek ‘Lucenda verkoopt geschiedenis’, met schrijfsters Carla Sanichar en Carry Ann Tjong Ayong en haar Sranantongoboekje ‘Miffy nanga Melanie’. Dit vertaalde Nijntjeboekje werd geschonken aan alle scholen die het festival Commewijne bezochten.
Google