PARAMARIBO – Wetenschappers hebben op Oost-Surinaamse regenwoudplateaus 24 nieuwe diersoorten gevonden. In de afgelopen twee jaren is door de internationale natuurorganisatie Conservation International (CI) diepgaand wetenschappelijk onderzoek verricht op plateaus van de Lely- en Nassaugebergte. De vondst is een bevestiging van de grote waarde van een ecosysteem in het noordelijk Amazonegebied.
Het Lelyplateau - foto: Jan Wirjosentono
In 2002 organiseerde CI in Paramaribo – in samenwerking met het Guyana Shield Initiative van het Amsterdamse IUCN Nederlands Comité (World Conservation Union) – een ‘prioriteitsbepalend’ congres en een workshop. Hieraan namen 120 wetenschappers deel. Vastgesteld werd dat er een leemte bestond in de biologische kennis van het gebied. Die is nu opgevuld door de recente RAP-expedities(Rapid Assesment Program) van CI.
Pyramica denticulate - creator: Jeffrey Sosa-Calvo
Eleutherodactylus chiastonotus - creator: James I. Watling
Het onderzoeksteam bestond uit 41 deelnemers, van wie 22 uit Suriname, voornamelijk afgevaardigd door de Anton de Kom Universiteit. Ook twee botanici van het Utrechtse Nationaal Herbarium, Olaf Bánki en Hans ter Steege, zaten bij het team. De Surinaamse wetenschappelijke leiding was in handen van Haydi Berrenstein van CI-Suriname. Ook de plaatselijke Marron- en Inheemse bevolking was deelgenoot en partij bij de onderzoeken.
Slakkeneter Dipsas indica - creator: James I. Watling
Conservation International is de leidende natuurorganisatie in Suriname en de initiator van het proces dat in 1998 heeft geleid tot het regeringsbesluit om de kapconcessies voor centraal Suriname te annuleren en over te gaan tot het proclameren van het Centraal Suriname Natuur Reservaat (CSNR), dat inmiddels de status van Unesco World Heritage Site heeft verkregen. Het CSNR beslaat zo’n 15 procent van het Surinaams grondgebied, zo groot als half Nederland.
Leden van het RAP-Team - foto: Jan Wirjosentono
Dit gebied is nu een veelbelovende bestemming geworden voor ecotoerisme vanuit Noord-Amerika en Europa. In september 2007 zal het door CI ontworpen en gefinancierde eco-paviljoen op Foengoe Eiland (Voltzberg) aan de Surinaamse overheid worden overgedragen. Om het CSNR een duurzaam financieringskarakter te geven heeft CI in 1998 een onafhankelijk offshore Suriname Conservation Trust Fund (SCTF) opgericht met een initiële donatie, waarin later internationale fondsen, multilaterale instanties en de Nederlandse overheid substantieel hebben bijgedragen.