Laatste updates
maandag 25 februari 2008
2e editie succesvolle Rapworkshop Paramaribo
PARAMARIBO - Na het grootse succes van de vorige rapworkshop voor de Bolletjes Estafette in Suriname, Nederland en Curacao organiseert Fawaka Creations voor de tweede keer een inspirerende rapworkshop met MC Fit (Glen Faria), Blaxtar (Kevin de Randamie) en producer Delarick.
De origine van rapmuziek is begin jaren ‘80 ontstaan in de achterbuurten van New York (US). Jongeren gebruikten deze nieuwe muziekvorm om sociale misstanden aan te kaarten en de realiteit uit de armere buurten weer te geven. Ten onrechte heeft rap, ook in Suriname, vaak een negatief karakter. Fawaka Creations wil met de komende rapworkshop Surinaamse jongeren een stem geven voor hun dagelijkse realiteit en laten zien dat hoe op een creatieve manier met woorden gespeeld kan worden.
Begin april zullen vijftien jongeren tien dagen lang onder begeleiding van Blaxter en MC Fit de kneepjes van het vak bij gebracht worden op het gebied van rappen, teksten schrijven en performence. Aan de hand van het thema “geweld” wordt een aantal nummers gemaakt. De jonge rappers zullen daarbij zoveel mogelijk een eigen visie op het onderwerp geven en hun eigen ervaringen in de rapteksten verwerken. Uiteindelijk worden de twee beste nummers professioneel opgenomen en wordt er een videoclip gemaakt. Verder wordt er gezorgd voor media aandacht en diverse optredens.
Om talentvolle rappers, zangers en dichters (spoken word) een kans te geven een plek in deze workshop te bemachtigen, worden er verschillende audities gehouden.
· vrijdag 29 februari 16:00 – 19:00 Stibula (Latour)
· zaterdag 1 maart 16:00 – 19:00 Buurthuis Pasinsia (Flora B)
maandag 11 februari 2008
Nederlands erfgoed in West Afrika
'Wat is er nog zichtbaar van 250 jaar Nederlandse aanwezigheid?'
AMSTERDAM - In 17e eeuw werden de Portugezen uit Elmina in West Afrika verdreven door de Nederlanders. Een steen boven de ingang van het fort herinnert ons er aan dat de opdracht van Maurits van Nassau uit Brazilië kwam. Langs de West Afrikaanse kust zijn nog vele forten van de Nederlanders te zien, van het eiland Goree voor de kust van Dakar in Senegal tot aan Angola. Nederland had immers vele jaren het monopolie op de slavenhandel. Het belangrijkste stadje was Elmina in Ghana waar het oude hoofdkwartier van de WIC voor West Afrika was gevestigd. Het stadje is de afgelopen jaren gerenoveerd. Huizen, een oude Nederlandse begraafplaats en de kastelen zijn opgeknapt. Zo kwam een stuk, in Nederland vergeten geschiedenis, niet alleen in gebouwd erfgoed maar ook in gebruiken zoals het drinken van jenever maar ook in namen zoals Vroom, Bartels en van der Puijen weer boven.
Ir. Cor Dijkgraaf studeerde bouwkunde in Rotterdam en Delft. Hij is gespecialiseerd in: Volkshuisvesting, stedelijk erfgoed en binnenstad. Sinds zijn pensionering in december 2001 heeft hij zijn eigen adviesbureau Urban Solutions B.V. een internationaal adviesbureau in Rotterdam dat wereldwijd advies geeft in de stedelijke sector en heeft zich gespecialiseerd op het behoud en beheer van stedelijk erfgoed, binnenstedelijk beheer als bijdrage tot economische ontwikkeling, volkshuisvesting,beleid en financiering, woningvoorraad beheer en stedelijk milieumanagement. Door een uitgebreid netwerk van experts in Afrika, de Arabische staten, Azië en Latijns Amerika kunnen zij lokale expertise inzetten bij internationale projecten in de stedelijke sector.
Datum: woensdag 20 februari 2008
Programma: 18.00 - 18.45 Presentatie
18.45 - 19.15 Vragenronde/Discussie
Contact: Drs. Ruth Dors, r.dors@ninsee.nl
of telefoon (020) 568 2083
Adres: Linnaeusstraat 35f, 1093 EE Amsterdam
NB. Bij voorkeur reserveren
Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld!
Afsluiting met een borrel!
Nieuw in Suriname: 'House of Blues'
Met uitzicht op Palmentuin
PARAMARIBO - Sinds 1 februari is Suriname een aantrekkelijk alternatief voor muziekliefhebbers rijker geworden. Op die dag opende namelijk House of Blues haar deuren. Een aanvulling van het nachtleven in Paramaribo, immers welke serieuze stad heeft er geen bluescafé?
House of Blues is een sfeervol café aan de Rooseveltkade 12, met een prachtig terras dat uitzicht geeft op de Palmentuin. Zoals een goed café betaamt zijn uiteraard in House of Blues alle dranken verkrijgbaar, daarnaast is er een bescheiden menukaart met gerechten die verwijzen naar Amerika, de bakermat van de blues.
In het café wordt hoofdzakelijk bluesmuziek gedraaid. Opmerkelijk is dat House of Blues beschikt over een professionele geluidsinstallatie waarop bluesliefhebbers in de gelegenheid worden gesteld om hun eigen favoriete blues muziek te laten horen. Daarnaast bestaat er in House of Blues permanent de mogelijkheid voor gasten om mee te stemmen over het ultieme bluesnummer voor Suriname. Op twee pilaren midden in de zaak kunnen de bezoekers hun favoriete bluesplaat vermelden of mee stemmen op songs die al op de palen staan. Medeoprichter en uitbater van House of Blues is Gabor Staakman, een Nederlander die al meer dan 15 jaar in Suriname woont en die in onder meer De Knots, Het Leidseplein en De Punt zijn sporen heeft verdiend in de lokale horeca. House of Blues is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 18.00 uur tot stemming.
Het streven is om een eigen House of Blues Band te vormen, tot die tijd zullen er regelmatig live optredens van andere bands zijn. Uiteindelijke doel is het creeeren van een geheel eigen Surinaamse variant op deze muziekstijl; Palmgarden Blues.