donderdag 19 juli 2007

Genieten van goede film onder tropische sterrenhemel


Katibo Yeye

PARAMARIBO - Lekker eten onder de tropische sterrenhemel en genieten van een goeie film. Dat kan op vrijdag 20 juli tegenover de Palmentuin in de artistieke uitgaanslocatie Zus en Zo.
Deze avond wordt georganiseerd door Fawaka Creations en staat in het teken van de tentoonstelling ‘De erfenis van slavernij’ die momenteel te zien is in het Surinaams museum op Zorg & Hoop. Deze multimediale tentoonstelling is samengesteld door kunstenaar en regisseur Felix de Rooy. Het eerste event dat in het kader van deze tentoonstelling werd georganiseerd was het spoken word, rap en muziekfestival Crime Jazz, eerder dit jaar.

Centraal bij Movie & Zo staat de documentaire Katibo Yeye van de in Nederland wonende Surinaamse regisseur Frank Zichem. In deze documentaire annex roadmovie gaat de Nederlands-Surinaamse Clarence Breeveld met regisseur Frank Zichem op zoek naar plaatsen waar zijn voorouders als slaven werden verhandeld. Bij het Fort Elmina in Ghana ontmoeten ze Stephen Korsah die veel over de slavernijgeschiedenis in eigen land en in Europa weet, maar niets over het eindpunt Suriname. De roadmovie krijgt een vervolg als Korsah meereist naar Suriname. In de binnenlanden wordt hij begroet in het Kromanti, de taal uit zijn eigen geboortestreek.

Tijdens het vertonen van de film is er de heerlijke keuken van Zus en Zo waar een aantal creoolse specialiteiten op het menu staan. Het is aan te raden een tafel te reserveren.
Voorafgaand en na de film is er een optreden van dichter/podiumkunstenaar Djinti in samenwerking met het muzikale talent Liesbeth Peroti.

Djinti en Liesbeth Peroti werken al een jaar aan een nieuw concept waarbij ze elkaar op zeer eigen wijze in hun muzikale kracht aanvullen en versterken.
Tijdens de inloop van de avond worden One Minute filmpjes vertoond die eerder dit jaar werden gemaakt door studenten van onder meer het Nola Hatterman Instituut. Deze bijzondere filmvorm geeft een uniek inkijkje in Surinaamse samenleving en de creatieve geest van deze studenten.

Aanvang: 20:00
Entree: Gratis. Het is wel aan te raden een tafel te reserveren als u wilt eten.
Locatie: Zus en Zo, Grote Combeweg 13a (tegenover de Palmentuin)
Voor meer informatie: Fawaka Creations, tel: 474068
Google