Laatste updates
donderdag 19 juli 2007
Genieten van goede film onder tropische sterrenhemel
Katibo Yeye
PARAMARIBO - Lekker eten onder de tropische sterrenhemel en genieten van een goeie film. Dat kan op vrijdag 20 juli tegenover de Palmentuin in de artistieke uitgaanslocatie Zus en Zo.
Deze avond wordt georganiseerd door Fawaka Creations en staat in het teken van de tentoonstelling ‘De erfenis van slavernij’ die momenteel te zien is in het Surinaams museum op Zorg & Hoop. Deze multimediale tentoonstelling is samengesteld door kunstenaar en regisseur Felix de Rooy. Het eerste event dat in het kader van deze tentoonstelling werd georganiseerd was het spoken word, rap en muziekfestival Crime Jazz, eerder dit jaar.
Centraal bij Movie & Zo staat de documentaire Katibo Yeye van de in Nederland wonende Surinaamse regisseur Frank Zichem. In deze documentaire annex roadmovie gaat de Nederlands-Surinaamse Clarence Breeveld met regisseur Frank Zichem op zoek naar plaatsen waar zijn voorouders als slaven werden verhandeld. Bij het Fort Elmina in Ghana ontmoeten ze Stephen Korsah die veel over de slavernijgeschiedenis in eigen land en in Europa weet, maar niets over het eindpunt Suriname. De roadmovie krijgt een vervolg als Korsah meereist naar Suriname. In de binnenlanden wordt hij begroet in het Kromanti, de taal uit zijn eigen geboortestreek.
Tijdens het vertonen van de film is er de heerlijke keuken van Zus en Zo waar een aantal creoolse specialiteiten op het menu staan. Het is aan te raden een tafel te reserveren.
Voorafgaand en na de film is er een optreden van dichter/podiumkunstenaar Djinti in samenwerking met het muzikale talent Liesbeth Peroti.
Djinti en Liesbeth Peroti werken al een jaar aan een nieuw concept waarbij ze elkaar op zeer eigen wijze in hun muzikale kracht aanvullen en versterken.
Tijdens de inloop van de avond worden One Minute filmpjes vertoond die eerder dit jaar werden gemaakt door studenten van onder meer het Nola Hatterman Instituut. Deze bijzondere filmvorm geeft een uniek inkijkje in Surinaamse samenleving en de creatieve geest van deze studenten.
Aanvang: 20:00
Entree: Gratis. Het is wel aan te raden een tafel te reserveren als u wilt eten.
Locatie: Zus en Zo, Grote Combeweg 13a (tegenover de Palmentuin)
Voor meer informatie: Fawaka Creations, tel: 474068
zondag 15 juli 2007
Kinderzomerschool 2007 Amsterdam-Zuidoost
11e editie
AMSTERDAM - De 11e Kinderzomerschool gaat maandag 16 juli van start en duurt tot 27 juli 2007. Kinderen tussen 6 en 16 jaar worden op een verantwoorde en aangename manier in de grote vakantie beziggehouden.
De thema’s zijn:
* Surinaamse gewoontes en gebruiken leren.
* Normen en waarden.
* Eenvoudige Surinaamse taaluitdrukkingen.
* Leuke uitstapjes en natuurlijk lekker eten.
Openingstijden: van 10.00 ’s ochtends tot 16.30 uur ’s middags.
Plaats: Gravenstein 23 te Amsterdam-Zuidoost – 1e etage – portiek B, naast Mi Oso es Mi Kas.
Openbaar vervoer: uitstappen metrostation Ganzenhoef of met bus 41 en 47.
Info: 06-208 58 814 – 020-690 5961 – 020-697 9112
zondag 8 juli 2007
60 Jaar NAKS
Tussen droom
en werkelijkheid
en werkelijkheid
AMSTERDAM - Dit jaar viert de organisatie NAKS haar 60 jaar bestaan. Vanuit het eigen complex aan de Thompsonsstraat in Paramaribo heeft NAKS sinds haar bestaan tal van theaterproducties geproduceerd over de Afrikaans-Surinaamse cultuur. Daarnaast heeft NAKS aan heel wat personen, zowel Surinamers als buitenlanders workshops verzorgt over o.a. de Afro-Surinaamse muziek, dansvormen en -stijlen. Wie in Suriname onderzoek wil doen naar of wil schrijven over de Afrikaans-Surinaamse cultuur, religie en cultureel erfgoed, kan dit niet adequaat doen zonder NAKS te raadplegen. NAKS vormt een onmisbare factor in Suriname, waar het gaat om het conserveren en uitdragen van de Afrikaans-Surinaamse cultuur en cultureel erfgoed in binnen en buitenland. De bijdragen die NAKS levert aan de verdere ontwikkeling van de Afro-Surinaamse cultuur en identiteit is voor ons aanleiding om een drietal activiteiten te organiseren.
DONDERDAG 12 JULI 2007 - DANS WORKSHOP
Afro-Surinaamse dans workshop, verzorgd door Dr. Aminata Cairo. Zij woont in de Verenigde Staten en is gepromoveerd aan de universiteit van Kentucky als antropologe. Zij is ook danspedagoge en gespecialiseerd in Afrikaans-Amerikaanse dansvormen. In Suriname heeft zij onder begeleiding van NAKS jarenlang onderzoek gedaan naar Afro-Surinaamse dans. Met haar is ook meegereisd een Afro-Amerikaanse master drummer, die de drumworkshops zal begeleiden.
· Voor tieners tot 16 jaar van 16.00 tot 17.30 uur.
· Voor volwassenen van 18.30 tot 20.00 uur.
· Bijdragen workshop 5 euro per persoon.
VRIJDAG 20 JULI 2007 - LEZING
Cultuur, Identiteit & Geestelijk Welzijn in de Afro-Surinaamse bevolking. Een inleiding door Dr. Aminata Cairo over haar antropologisch promotie onderzoek naar Afro-Surinaamse Welzijn.
· Tijd: 19.00 tot 21.30 uur. / Gratis toegang
VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2007 - LEZING EN FORUMDISCUSSIE
Tussen droom en werkelijkheid: Cultuurbeleid in Suriname en de positie van NAKS in het Suriname van nu. Door mevrouw Elfriede Baarn-Dijksteel, voorzitter van NAKS.
Na de inleiding vindt een discussie plaats over twee thema’s:
1. Wederzijdse culturele beïnvloeding v/d Surinaamse cultuur in Suriname en Nederland.
2. Huidige ontwikkeling v/d Kaseko & Kawina muziek: Vervuiling of verrijking!
Forum: Elfriede Baarn, Giovanni Essed, Angelo Blackman, Eugene Drenthe, Orville Breeveld, Urmy Macnack, Dino Burnet (ovb).
Voordracht van Eugene Drenthe en dansen met kawinaformatie Ondrofeni.
· Tijd : 19.00 tot 21.30 uur.
· Toegang 5 euro per persoon. (opbrengst ten bate van renovatie NAKS-gebouw)
Een initiatief van Podium Kwakoe, Radio Mart, stichting Ondrofeni.
De activiteiten vinden plaats in het centrum van Podium Kwakoe.
Frissenstein 78 in Amsterdam Zuidoost. Info.:020-6958369 / info@podiumkwakoe.nl
donderdag 5 juli 2007
Praten over nieuwbewerkte historische roman slavensamenleving
"MA KANKANTRIE"
AMSTERDAM - ‘Ma Kankantrie’ is een historische roman die in 1907 is geschreven door de Nederlandse pater Francois Rikken en in feuilletonvorm uitgegeven. Het verhaal speelt zich af omstreeks 1800 speelt en geeft een goed beeld van het alledaagse leven in de toenmalige slavensamenleving. Het verhaal begint met de voorbereidingen voor een Du (het zang-, dans,- en toneelspel van de slaafgemaakten) en neemt vervolgens een verassende wending. Op een briljante wijze wordt een beeld geschetst van de heersende volksgebruiken, zeden, gewoonten en gedragingen van de slaaf gemaakten en de rol die hun elkaar rivaliserende meesteressen daarbij speelden.
Door Nellius Sedoc is “Ma Kankantri” bewerkt en opnieuw uitgegeven. Sedoc (1950) is oprichter van de stichting Rust en Troost, die zich ten doel stelt de studie van de Surinaamse cultuur en met name van de orale traditie te bevorderen. Nell is de auteur van verschillende werken waaronder: Opo Dron (pris doti) (1973), Pre Alomi Soesa: Sranan kraberi (1977), Surinaams kruiden receptenboek (1977), Aisa winti”(2006) en houdt zich reeds vijftig jaar bezig met de bestudering van en de bemiddeling van de Afro-Surinaamse cultuur.
Het NiNsee nodigt u uit om samen met Nell Sedoc en de historica Drs. M. Caprino over dit boek van gedachten te wisselen.
Plaats: NiNsee
Adress: Linnaeusstraat 35-f, 1093 EE Amsterdam
Datum: maandag 9 juli 2007
Programma: 18.00-18.45 uur lezing
18.45-19.00 uur discussie
Contact: r.dors@ninsee.nl of 020-5682083
dinsdag 3 juli 2007
Presentatie rapnummers ‘Bolletjes Estafette in Nederland’ in Paramaribo
Internationaal hiphop-project
PARAMARIBO - Op vrijdag 6 juli organiseren Fawaka Creations en Zus en Zo een speciale Open Mic avond in Paramaribo, waarbij rapnummers van de Bolletjes Estafette in Nederland officieel gepresenteerd worden.
Een maand lang volgden de Surinaamse rappers Orfeo Plet, Wendell Gefferie en Michael Hunsel beter bekend als respectievelijk Ori, Tatoo en Hunsje, een rap masterclass in Nederland en traden ze op met Antilliaanse en Nederlandse rappers.
Dit inmiddels intenationaal uitgegroeide hiphop-project rondom het thema ‘drugs en bolletjes slikken’, werd eerder gehouden in Suriname en Curaçao en is opgezet door Nina Jurna en Manu Hartsuyker. In Nederland hebben Ori, Hunsje en Tatoo na een intensieve masterclass, opgetreden op verschillende podia en festivals waaronder het Roots Open Air Festival, de Melkweg en Bitterzoet.
In een van de grootste Nederlandse studio’s SAE werden verschillende nummers opgenomen waarvan een aantal aanstaande vrijdag voor het eerst in Suriname gepresenteerd worden. Daarnaast wordt er een slideshow vertoond over de Nederlandse masterclass en de optredens en zijn videoclips en filmopnames te zien. De avond wordt gepresenteerd door MC Peter Waterberg en DJ Mario is verantwoordelijk voor de muziek. Na de optredens van de rappers van de Bolletjes Estafette is de microphone open voor ander hiphop, spoken word en r&b talent.
Datum: Vrijdag 6 juli
Lokatie: Zus & Zo te Paramaribo
Aanvang: 20:00
Entree: free
Voor meer informatie:
Fawaka Creations
Tel: 00-597-474068
Abonneren op:
Posts (Atom)