maandag 14 januari 2008

Expositie: ‘Suriname, mi lobi yu’

Reny Worb

Rudhi Wim Relyveld (1927-2007)

Onder de titel “Suriname, Mi Lobi Yu” (Suriname, ik houd van je) is op 8 januari 2008 in Novawhere Purmerend een expositie met foto’s van Rudhi Relyveld van start gegaan.

Rudhi Relyveld, voormalig vrouwenarts in het Waterland Ziekenhuis Purmerend, werd geboren op de koffieplantage Leonsberg in Suriname. Zijn liefde voor fotografie dateert uit zijn vroege jongensjaren, toen hij zijn oom hielp bij het afdrukken van foto’s in een geïmproviseerde donkere kamer. Toen hij 15 jaar was kocht hij zijn eerste fototoestel, een Kodak camera. Sindsdien ging hij nooit meer zonder een camera op pad.

Hij fotografeerde in vele landen zoals Japan, China, Vietnam, Indonesië, Thailand, Taiwan, Nederland, Mexico, Guatemala, Tobago en Suriname. Daarbij ging zijn interesse voornamelijk uit naar de mensen die hij ontmoette. Om het wezen achter de mens in zijn foto’s vast te leggen, observeerde hij mensen, zocht contact met hen alvorens ze te fotograferen.

Rudhi Relyveld bleef de analoge camera trouw; hij heeft nooit met een digitale camera gefotografeerd. Door fysieke beperkingen moest hij gedurende zijn laatste levensjaren met pijn in het hart afscheid nemen van zijn grote passie fotograferen.

De expositie in Novawhere laat indrukwekkende portretstudies zien van oude mensen en kinderen in Suriname.
Eeen avontuurlijke en spannende tocht voor de fotograaf om telkens weer met liefde voor kleur, compositie, detail en techniek de doorgroefde gezichten, een glimlach en ogen vol uitdrukking met zijn camera te vangen.

De expositie is tot eind maart 2008 te bezoeken in Novawhere, P.J. Oudlaan 1 te Purmerend.
Google