woensdag 30 januari 2008

Jeugdserie De Taxi van Palemu wint Award


Voor Beeld en Geluid

AMSTERDAM - De Beeld en Geluid Award 2007 voor de categorie Jeugd is toegekend aan de televisieserie DE TAXI VAN PALEMU. Gisteravond werden de vakprijzen voor de hoogst gewaardeerde Nederlandse tv-programmaís bekend gemaakt in het gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Regisseur Nicole van Kilsdonk nam de prijs in ontvangst.

DE TAXI VAN PALEMU is een eigentijdse feelgood jeugdserie, die zich geheel in Suriname afspeelt. Hoofdpersoon is de twaalfjarige jongen Palemu. Zijn vader koopt een auto om een taxi te gaan rijden, maar krijgt een ongeluk en breekt zijn been. Dan besluit Palemu om samen met zijn vriendje Haley gedurende de grote vakantie het werk op de taxi over te nemen. Op deze manier willen ze de auto afbetalen en geld verdienen voor het lyceum in de stad, waar Palemu graag naar toe wil. Zeven afleveringen lang beleven ze met de taxi allerlei grappige en ook spannende avonturen.

In de serie spelen onder anderen Eno Grauwde, Dalorim Wartes, Mike Libanon en Farida van den Stoom. De serie is geschreven door schrijfster en actrice Marielle van Sauers (Ernstige Delicten, theatervoorstelling Vaders) en Jolein Laarmans (Ik ben Willem, Tussenstand) en is geregisseerd door Nicole van Kilsdonk (Johan, Ochtendzwemmers).

DE TAXI VAN PALEMU is geproduceerd door Lemming Film in samenwerking met VPRO Villa Achterwerk en maakt deel uit van de reeks Kind en Kleur, een project van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties om het televisie aanbod te verrijken met verhalen over kinderen met verschillende culturele achtergronden.

De jury over DE TAXI VAN PALEMU:

In De Taxi van Palemu wordt rigoureus gebroken met het concept dat zelfgemaakte dramaseries zich af moeten spelen in Nederland en dan liefst in Amsterdam. Deze verfrissende jeugddramaserie laat zien dat ook op andere locaties, zoals in dit geval Suriname, interessante en humorvolle jeugdtelevisie gemaakt kan worden. De acteurs zijn nog onbekend, maar spelen enorm naturel en bieden daarmee aantrekkelijke karakters waar de jonge kijker zich in kan herkennen. Direct vanaf de eerste aflevering boeit het script en toont het een grote inschakelkracht.
Google